5 C
Bursa
21 Kasım 2024 Perşembe
spot_img
Ana SayfaİmanTövbe-i Nasuh

Tövbe-i Nasuh

İnsanoğlu hayatı boyunca türlü imtihanlardan geçer, bu imtihanlar bazen öyle bir noktaya varır ki; Hayat içinden çıkılmaz bir hale gelir.

Bembeyaz bir sayfa düşünün üzerinde nokta dahi olmayan, ardından kağıdın türlü lekelerle kirlendiğini düşünün kalbimizde işte böyledir, tertemiz bir sayfa gibidir en ufak günah dahi üzerinde telafisi çok güç izler bırakır, bu izlerden kurtulmanın formülü ise yüce kitabımız kuranı kerimde Rabb’imiz şöyle bildirmektedir:

Onlar çirkin bir iş yaptıkları veya günah işleyerek kendi öz canlarına zulmettikleri zaman hemen Allah’ı hatırlayarak ondan günahlarının affını isterler zaten günahları Allah’tan başka kim affedebilir ki? Hem onlar işledikleri günah ve hatalarda bile bile ısrar etmezler.” (Al-i İmran, 135)

Ayette de görüldüğü üzere yapılan çirkin işlerin neticesinde oluşan günahların bir tek telafisi vardır. O da yüce Allah’ı hatırlayarak O’na tövbe etmek ve O’ndan af dilemektir.

Gelin bu ayetin devamında, ki ayeti de hep beraber okuyalım ve tövbe edip günahta ısrar etmemenin mükafatını hep beraber idrak edelim.

Onların mükafatı Rableri tarafından bağışlanma ve içinde ırmaklar akan cennetlerdir onlar orada sonsuza kadar kalacaklardır, böyle bildikleriyle gerektiği şekilde amel edenlerin mükafatı ne güzeldir.” (Al-i İmran, 136)

Bu Ayette dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar şunlardır;

Bağışlanmanın yalnızca ve yalnızca alemlerin Rabbi olan Allah tarafından olacağı ve bildikleriyle gerektiği şekilde mükafatının içinde ırmaklar akan cennetler olacağıdır.

Günahta ısrar etmemelidir, çünkü günahta ısrar kalbin zillete düşmesine sebeptir.

Kirlenen kalp öyle bir noktaya gelir ki; gerçeklerden git gide uzaklaşır ve aşağıların en aşağısına kadar iner.

Ümidi kesmeden sırf Allah rızası için yapılan tövbe çok değerlidir. Çünkü Rabb’imiz yüce kitabında;

Ümidinizi kesmeyin fakat tepenize o azap inmeden önce de tövbe edip Rabb’inize yönelin. Ve O’na teslim olun, aksi halde kimseden yardım göremezsiniz.” (Zümer, 54)

buyurmaktadır. Öyleyse günahlarda ısrar etmek yerine tövbe-i nasuh ile bir daha yapmamak niyeti ile tövbe etmeli ve bir daha günahlara dönmemek için gayret içinde olmalıdır.

Şunu unutma ki sen bir tövbe ettiğinde, denizdeki köpükler kadar günahın olsa dahi Rabb’imizin affedeceğini ve kendisinden ümit kesmememiz gerektiğini bizlere haber veriyor.

Ya Rabbi ben pişmanım yapmış olduğum tüm günahlardan. Keşke yapmasaydım İnşaAllah ben bir daha yapmayacağım.

diyerek yapmış olduğumuz günahlara gelin hep birlikte tövbe edelim ve yeniden doğmuş bir melek günahsızlığı ile yeniden başlayalım hayata.

Selam ve Dua ile.


Konuk Yazar: Gizem Canver

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Konuk Yazar
Konuk Yazarhttps://www.kevser.org
Kevser.Org Misafir Yazarı
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
4,338TakipçilerTakip Et
- Reklam -spot_img

Yeni İçerikler

Son Yorumlar

Hatice yorumladı Yalan Dünya
Sümeyye yorumladı Yalan Dünya
Başak koçoğlu yorumladı Gençlik ve Din
Yunus yorumladı Gençlik ve Din
Levent Ateş yorumladı Gençlik ve Din