Site icon İslam & İslamiyet – Kevser.Org

Ailede Şiddet ve Manevi Rehberlik

Yüce dinimiz İslam, insan onurunu korumaya çalışmakta ve ona saygınlık atfetmektedir. Kadın, erkek ikisi de aynı maddeden yaratılmışlardır ve insanlar şerefli varlıklardır ifadelerine rastlamaktayız. Kimsenin kimseden üstün olmadığı üstünlüğün yalnızca “takva” ile olduğu vurgulanmaktadır. O halde insan birbirine Kur’an’da belirtilen “maruf” bir şekilde davranmaya özen göstermelidir.

İslam öncesi cahiliye adetlerini içeren kadına şiddet, haksızlık, toprağa gömme gibi olayları yine İslam dini naslarla kaldırarak kadına ve insana verdiği önemi, şiddetten uzak durulması gerektiğini açıkça göstermektedir. Aynı zamanda Kur’an şiddet, iftira karşısında verilecek cezayı da açıklayarak caydırıcılık ilkesini gözetmiştir. Zina, kürtaj, boşanma, helal ve haramlar Allah’ın ayetlerinde tek tek açıklanmış doğru ve yanlışlar belirtilmiş buna göre hareket edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Böylelikle din aileyi zina, fuhuş vb. yasaklarla koruma altına almaya çalışmıştır.

Peygamber efendimiz (s.a.s) şiddete karşı çıkmış ve kimseyi incitmediği gibi şiddet gösterenleri de kınamış ve buna engel olmaya çalışarak Müslüman’ı “elinden ve dilinden diğer Müslümanların emin olduğu” (Buhari, iman 4, 5, Rikak 26; Müslim, İman 64-65) kimse olarak tanımlamıştır. Veda hutbesinde de ayrıca üzerinde durup “kadınların Allah’ın emaneti” olduğuna vurgu yaparak onların hakkında Allah’tan sakınmaları gerektiğine dikkat çekmiştir.

Dinimizin aktardığı sevgi, saygı, sadakat, affetme, fedakarlık gibi değerlerden uzak bir ailede huzur ve mutluluk yok denecek kadar azdır. İslam’da yer alan günah, sevap, ahiret, mükafat, Allah sevgisi yada korkusu gibi değerler vicdan duygusunu daha da güçlendirerek kişilerin olaylara empati ile yaklaşmasını sağlayıp şiddetten uzak bir iletişimin önünü açacaktır.

Bu konuda aileye manevi danışmanlık yapmak isteyen kişiler bilişsel, davranışsal uygulamalarla birlikte dini donanıma da sahip olmalıdır. Bu metotlarla ve dini bilgiler (ayet, hadisler) ışığında kişiyi rahatlatarak çözüme kavuşturmalı, değişime motive etmelidir. Bu konuda dini eserler ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) aile hayatı gibi kitapları okuması istenebilir. Tüm bunlardan kendi payına düşeni alması için tefekkür edebilir. Kişinin dini yaşamlarını değerlendirmek için dini hayat ve dini tutum ölçekleri de kullanılabilir. Ayrıca şiddet ile doğabilecek olumsuz sonuçlar hakkında danışana bilgi verilmesi bu konuda aydınlatıcı olabilir. Öfke duygusunun engellenemeyen fakat şiddetin isteğe bağlı olduğu hatırlatılarak bundan vazgeçmesi sağlanabilir.

 “Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.” (Âl-i İmrân Sûresi, 159. Ayet) gibi Kur’an-ı Kerim’den örneklerle doğru iletişim şekli öğretilebilir. Ayetlerden örneklerle edilen/yapılan sözlerin/davranışların ahirette de dünyada da karşılığının olacağı danışana belirtilip düşünmeye sevk edilmesini sağlayarak olumsuz tutumlarından vazgeçmesi gerçekleştirilebilir. Manevi danışmanlar geçimsizliğin asıl nedenlerini, bu duruma nasıl gelindiğini, eşleri suçlamadan ayrı ayrı her biriyle birlikte belirlemeye çalışmalıdır. Oluşan irrasyonel düşünceler yerine rasyonel bir hayat görüşü kazandırılmalıdır.

Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesiyle de görevlidir. Buna yönelik olarak DİB toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Aile ve Dini Rehberlik Büro (ADRB) ve merkezleri açmış ve ailede problem yaşayan kişilere manevi rehberlik hizmeti sunmaktadır. Başvurular incelendiğinde en çok aile, evlilik-nikâh-boşanma ve fıkhi konularla ile ilgili soruların geldiği görülmektedir. Gerekli gördüğünüzde ADRB’ye telefon, e-posta yoluyla ya da yüz yüze  dini-manevi danışmanlık talep edebilirsiniz. Tüm okurlarımıza ve insanlığa şiddetten uzak sevgiyle, değerle, muhabbetle geçen bir aile hayatı diliyorum.

Exit mobile version