Bir çiftçinin tanrısı; baharda otları yeşerten, nisan ayında bol yağmur yağdıran, kayısılarını olgunlaştıran ve ekinlerine bereket veren bir tanrıdır. Onun inandığı tanrı; ışık hızına ulaştıkça zamanı yavaşlatan, Big Bang gibi bir patlamayı gelmiş ve gelecek tüm hayatın başlangıcı haline getirecek olan bir sistemi kuran ve muazzam sinaptik bağlantılarla insan beynini kendi kendine yenileyen hiper yapay zekâ gibi çalıştıran bir varlık değildir. Daha doğrusunu söylemek gerekirse çiftçinin bundan pek haberi yoktur ve açıkçası bunu bilmesine gerek de yoktur.
Bir uzay bilimcisinin tanrısı; Dünya için bir kalkan görevi üstlenen Jüpiter’i tamda olması gereken yere konumlandırmış olan, entropinin kaçınılmaz yok ediciliğine karşın güneşi devasa bir jeneratör gibi tüm canlılığın devamı için işe koşan, ışığı, zamanı ve uzayı büken bir tanrıdır. Onun inandığı tanrı; her bir buğday başağını özenle sulayıp haziran ayında sarartmaya başlayan, tarla farelerini adeta tam zamanlı bir toprak nefes alma işçisi gibi çalıştıran ve keklikleri kene toplama makinası gibi kullanan bir tanrı değildir. Doğrusunu söylemek gerekirse uzay bilimcisinin bu durumdan pek haberi yoktur ve açıkçası bunu bilmesine gerek de yoktur.
Her bir inançlının inandığı tanrı aynı olsa da onlar kendi algılama derecesine göre tanrıyı bilir ve bu algılama derecesine göre ona bir anlam yükler. Bir çocuk için tanrı bazen sinirli bakışlarıyla onu ateşte yakmayı bekleyen süper polistir, bazen güçlü bir kraldır bazen de sadece bulutların üzerinde oturan sakallı bir dededir. Çocuk ister inandığı bu tanrıdan korksun ister onu güçlü bir varlık olarak hayal etsin onun için tanrı özeldir ve inanan çocuğu da özel hissettirir. Milyarlarca gezegen içerisinde, binlerce şehir içinde, binlerce mahalle içinde, binlerce insan içinde ve bu devasa kalabalık içinde tanrı onu izlemekte onu tanımakta ve onu sevmektedir. O çocuk diğer herhangi birisi değildir artık o özeldir. Tanrı inancı bu izdiham içinde onu özel hissettirir.
Bazı garip dini korku hikayeleri ve çocuk anlayamaz diye uydurulan akla mantığa tamamen aykırı tanrı bilgiler işin içinden çıkarılabilirse bir çocuk için güçlü olan ve onu özel hissettiren bir tanrı inancı bile onun için yeterlidir ve açıkçası daha fazlasını bilmesine şimdilik hem gerek yoktur hem de onun için bu anlamsızdır. Çocuk için anlamlı ve kendi zihninde bir yerlere koyabileceği bir tanrı; onun için gereksiz ve anlamsız bilgi yığınlarıyla doldurulmuş bir tanrıdan daha iyidir ve daha değerlidir.