Site icon İslam & İslamiyet – Kevser.Org

Günümüzde Helal Beslenmede Gıda Katkı Maddelerinin Rolü

Beslenme dediğimizde aklımıza ilk olarak neler geliyor? Sizce nasıl beslenmemiz, neleri yememiz ya da nelerden sakınmamız gerekiyor? Burada önemli nokta bence şurada başlıyor. Müslümanlar olarak belirli önceliklerimizin olduğunu biliyoruz. Mesela; ilk olarak yediğimiz besin helal ve tayyib (tertemiz) bir besin mi ona dikkat etmeliyiz. Peki buna dikkat ediyor muyuz ya da ne kadar dikkat ediyoruz?

Bir besindeki helallik ve tayyiblik hususu konuşulacaksa; yediğimiz şeyi kimin kestiğinden tutun da cinsinin ne olduğuna, ne içerdiğine kadar pek çok kavram söz konusu. Aslına bakılırsa bizler yediklerimize en ince ayrıntısına kadar dikkat etmek zorunda olan kişileriz. Çünkü Müslümanız elhamdülillah. Yediğimiz besin paketli bir besinse eğer, içerisine hangi katkı maddeleri koyulmuş, bunların herhangi bir sakıncası var mı ya da bunların vücudumuza ne gibi zararları olacak diye hangimiz dikkat ediyoruz? “Sana, kendilerine neyin helâl kılındığını soruyorlar. De ki: «Size iyi ve temiz şeyler helâl kılındı…»” (el-Mâide, 4) (Ayrıca bkz: el-Mâide, 5, 87-88; en-Nahl, 114-115) İyi ve temizi gerçekten arıyor muyuz? Sadece domuz eti yemediğimiz için helal besinleri tüketiyor sayılır mıyız?

Aslında beslenmenin en temel noktası olan helallik nedir kavramını bence sorgulamıyoruz ya da bilgi eksikliğinden sorgulayamıyoruz. Burada özellikle de sizlerin hatta bunları bildiğini düşünen bizlerin dahi gözden kaçırdığı, günümüzde neredeyse her besine eklenen katkı maddelerine dikkat çekmek istiyorum. Hani hepimizin bir paketli ürünün arkasında gördüğümüz “E” harfiyle başlayan sayıyla devam eden önemsemediğimiz ya da anlamlandıramadığımız şeyler. “E” simgesiyle gösterilen bu katkı maddeleri önemsediğimizde aslında bize çokça fayda sağlayan şeyler. Ancak o kadar fazla kod var ki hepsini aklımızda tutmamız pek de mümkün değil. Bu “E” kodların içerisinde renklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar, asitler, mineral tuzları, kıvam arttırıcılar vb. pek çok kavram bulunuyor. Bakıldığında pek masum görünen bu kodlar maalesef ki sandığımızdan daha ehemmiyetli şeyler olabilir. Bu ehemmiyet nereden geliyor ya da helal olmama durumu nereden geliyor diye düşünüyorsanız; bazı “E” kodlarının içerisinde maalesef ki domuz kökenli ya da helal olmadığını bildiğimiz hayvan kökenli katkı maddeleri varken, bazılarında alkolle muamele edilmiş şüpheli yaklaştığımız durumlar söz konusu olabiliyor. Burada size tüm “E” kodlarını saymam mümkün değil. Az önce de bahsettiğimiz gibi tahmin ettiğimizden fazlalar. Ancak arama motorlarına “helal olmayan E kodları” yazarak aradığımızda bizim için derlenmiş “E” kodlarını görmeniz mümkün. Farkına varmadan haram lokma yiyor ya da çocuklarımıza yediriyor olma ihtimalimizi gözden geçirelim.

Beslenme çok geniş bir kavram ve aslında insanın varlığıyla birlikte meydana gelen bir temel ihtiyaç. Ancak günümüze gelene kadar çokça farklılığa maruz kalmış bir bilim de aynı zamanda. Burada temelde her dinden, her ırktan, hatta ülkemizdeki her bölgeden seçilen farklı insanlar olduğunu düşünsek her biri de birbirinden çok farklı besleniyor olabilir. Ancak dinimizi ortak bir noktada İslam’da birleştirsek temelde yediğimiz besinler farklı olsa da hepimizin ortak gözeteceği nokta helallik olacaktır. Burada şundan bahsetmiyorum; elbette Müslüman gereğinden fazla yememeli, elbette israf etmemeli, elbette yediğinin farkında olmalı, elbette hastalığının temelinin de beslenmeden geliyor olma ihtimalini düşünmeli ve ona göre yaşamalı, ancak sanırım ilk önce elbette helal besini aramalı diyebiliriz.

Exit mobile version