2- NECÂSETTEN TAHÂRET

Bedende, elbisede ve namaz kılacak yerde necâset, pislik bulunmamaktır. Baş örtüsü, başlık, sarık, mest ve na'lın da elbiseden sayılır. Boyuna sarılı atkının sarkan kısmı, namaz kılan ile birlikte hareket ettiği için elbise sayılır ve burası temiz olmazsa, namaz kabûl olmaz. Yaygının, bastığı ve başını koyduğu yeri temiz olunca, başka yerinde necâset bulunursa, namaz kabul olunur. Çünkü yaygı atkı gibi bedene bitişik değildir. Fakat kapalı şişe içinde, idrar taşıyanın namazı câiz olmaz. Çünkü, şişe bevlin meydana geldiği yer değildir. [Bundan anlaşılıyor ki cebinde kapalı kolonya, ispirto, tentürdiyot şişesi veya kapalı kutudaki kanlı mendil, necs bez varken namaz kılmak câiz değildir.] İki ayağın bastığı ve secde ettiği yerin temiz olması lâzımdır. Necâset üstüne örtülü bez, cam, naylon üstünde namaz kabûl olur. Secdede etekleri kuru necâsete değerse, zararı olmaz.

Deride, elbisede namaz kılınan yerde, (dirhem miktârı) veya daha çok kaba necâset yok ise, namaz kabûl olur ise de, dirhem miktarı bulunursa, tahrîmen mekrûh olur ve yıkamak vâcib olur. Dirhemden çok ise, yıkamak farz olur. Az ise sünnettir. Şarabın damlasını da yıkamak farzdır. İmâmeyne göre ve diğer üç mezhebde kaba necâsetlerin hepsinin zerresini bile yıkamak farzdır. Necâset miktarı, bulaştığı zaman değil, namaza dururken olan miktarıdır.

Dirhem miktarı, katı necâsetlerde, bir miskal, ya'nî dört gram ve seksen santigram ağırlıkdır. Akıcı necâsetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar yüzeydir. Bir miskalden az olan katı necâset elbisenin, avuç içinden daha geniş yüzüne yayılınca namaza mâni olmuyor.

Necâset iki türlüdür:

1- Kaba Necâset:

İnsandan çıkınca abdest veya gusle sebeb olan herşey, eti yenmiyen hayvanların, (yarasa hariç) ve yavrularının yüzülmüş, dabağlanmamış derisi, eti, pisliği ve bevli, insanın ve bütün hayvanların kanı ve şarap, leş, domuz eti ve kümes hayvanlarının pisliği ve yük hayvanlarının, koyun ve keçinin necâsetleri, galiz, ya'nî kabadır.

2- Hafif Necâset:

Hafif olan necâsetlerden, bir uzva ve elbisenin bir kısmına bulaşınca, bu kısım veya uzvun dörtte biri kadarı namaza zarar vermez. Eti yenen dört ayaklı hayvanların bevli ve eti yenmiyen kuşların pisliği hafiftir. Güvercin, serçe ve benzerleri gibi eti yenen kuşların pisliği temizdir.

Şarabın, imbiklenmesi ile elde edilen rakı ve ispirto kaba necâset olup, içilmesi şarap gibi haramdır. Namaz kılarken, kan, ispirto ve alkollü içkiler, elbiseden ve deriden yıkanıp temizlenmelidir. Uçmakla temiz olmaz. Bunları hâvi şişe ve sâire cepten çıkarılmalıdır.

Necâset, her temiz su ile, abdest ve gusül alınmış su ile, sirke ve gül suyu gibi akıcı mâyilerle temizlenir. Abdestte, gusülde kullanılan suya (müsta'mel su) denir. Bu su temizdir. Fakat hadesi temizleyici değildir. Bununla necâset temizlenir. Fakat, abdest alınmaz ve gusül edilmez.

İSTİNCA:

Önden ve arkadan necâset çıkınca, bu yerleri temizlemeğe denir. İstincâ, ya'nî tahâretlenmek, sünnet-i müekkededir. Ya'nî halâda abdest bozulduktan sonra erkek ve kadının, taş ile veya su ile, önünü ve arkasını temizliyerek idrar ve pislik bırakılmaması sünnettir. Fakat, başkasının yanında avret yerini açmadan su ile istincâ yapamıyacaksa, pislik fazla olsa bile, su ile istincâden vaz geçer. Avret yerini açmaz. Namazı öyle kılar. Açarsa fâsık olur. Haram işlemiş olur. Tenha bir yer bulunca su ile istincâ yapar ve namazı iâde eder. Çünkü, bir emri yapmak, bir haramı işlemesine sebep olursa, haram işlememek için, o emir terk edilir, yapılmaz.

Kemik, taâm, gübre, tuğla, saksı ve cam parçaları, kömür, hayvan yemi ve başkasının malı ile ve muhterem, ya'nî para eder şeyler, meselâ ipek ile, câmiden atılan şeylerle, zemzem suyu ile, yaprak ile, kâğıt ile istincâ tahrîmen mekrûhtur. Boş kâğıda da saygı lâzımdır. Muhterem olmayan isimler, dine yaramıyan yazılar bulunan kâğıtlar ve gazete ile istincâ câizdir. Fakat İslâm harfleri ile yazılmış hiç bir kâğıtla istincâ edilmez. Önü ve arkayı kıbleye dönerek ve ayakta ve özürsüz çıplak abdest bozmak mekrûhtur. İdrâr toplanan yerde, gusül câiz değildir. Fakat, bevl akar gider, toplanmazsa, bunlar câiz olur. İstincada kullanılan su necis olur. Elbiseye sıçratmamalıdır. Bunun için istinca yaparken, avret yerini açmak, tenhâ yerde yapmak lâzımdır. Musluk başında, elini donunun içine sokup, idrâr yerini avuçtaki suya sürerek yıkamakla istinca olmaz. İdrâr damlası bulaşınca, avuçtaki su necis olur ve damladığı çamaşır pis olur. Bu suyun damladığı yerlerin toplamı avuç içinden fazla olursa, namaz kabûl olmaz.

İSTİBRÂ:

Erkeklerin yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak (İstibrâ) etmesi, ya'nî idrâr yolunda damlalar bırakmaması vâcibdir. İdrâr damlası kalmadığına kanâat gelmeden abdest almamalıdır. Bir damla sızarsa, hem abdest bozulur, hem de elbise kirlenir. Çamaşıra avuç içinden az sızarsa, abdest alıp kıldığı namaz mekrûh olur. Çok sızarsa, namaz kabûl olmaz. İstibrâda güçlük çekenler, arpa kadar nebâtî pamuk fitili idrâr deliğine koymalıdır. Sızan idrarı pamuk emer. Yalnız pamuğun ucunun dışarda kalmaması lâzımdır.

3- SETR-İ AVRET

(Avret Mahalli ve Kadınların Örtünmeleri)

Bir kimsenin açması, başkasına göstermesi ve başkasının bakması haram olan yerlerine (Avret mahalli) denir. Erkeklerin avret mahalli göbekten, diz altına kadardır. Diz avrettir. Buraları açık iken kılınan namaz kabûl olmaz. Namaz kılarken vücûdun diğer kısımlarını (kolları, başı) örtmek, (çorap giymek) erkeklere sünnettir. Buraları açık namaz kılmaları mekrûhtur. Kadınların avuç içlerinden ve yüzlerinden başka her yerleri ellerinin üstü, saçları ve ayakları dört mezhebde de avrettir. Bunun için kadınlara (Avret) denilmiştir. Buralarını örtmesi farzdır. Avret uzuvlarından herhangi birinin dörtte birisi, bir rükn açık kalırsa, namaz bozulur. Azı açılırsa bozulmaz. Namazı mekrûh olur. İnce olup, içindeki uzvun şekli veya rengi görünen kumaş, yok demektir.

Kadınların, namaz dışında, yalnız iken, diz ve göbek arasını örtmesi farz olup, sırtını ve karnını örtmesi vâcib, başka yerlerini örtmesi edebdir.

Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" buyuruyor ki: (Yabancı kadına şehvetle bakan bir kimsenin gözleri ateşle doldurulup, Cehenneme sokulacaktır. Yabancı kadın ile toka edenin kolları ensesinden bağlanıp, Cehenneme atılacaktır. Yabancı kadın ile lüzumsuz yere şehvetle konuşanlar, her kelimesi için bin sene Cehennemde kalacaktır.) Diğer bir hadîs-i şerîfde ise: (Komşu kadına ve arkadaşlarının kadınlarına şehvetle bakmak, yabancı kadınlara bakmaktan on kat daha günâhtır. Evli kadınlara bakmak, kızlara bakmaktan bin kat daha çok günâhtır. Zinâ günâhları da böyledir) buyurdu. Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Yâ Alî! Uyluğunu açma ve ölü veyâ diri, hiç kimsenin uyluk yerine bakma!)

Diğer bir hadîs-i şerîfde; (Avret yerlerinizi açmayınız. Çünki yanınızdan hiç ayrılmayan kimseler vardır. Onlardan utanınız ve onlara saygılı olunuz) [Bunlar, Hafaza melekleridir.] buyuruldu.

Yine hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: (Avret yerlerini ört. Zevcenden ve câriyenden başkasına gösterme. Yalnız iken de Allahü teâlâdan hayâ ediniz!)

(Kendilerini kadınlara benzeten erkeklere ve erkeklere benzeten kadınlara Allah la'net eylesin!)

(Bir kızın güzelliğini gören kimse, gözünü ondan hemen ayırırsa, Allahü teâlâ yeni bir ibâdet sevâbı ihsân eder ki, bu ibâdetin lezzetini hemen duyar.)

(Avret yerlerini açan ve başkasının avret mahallerine bakana, Allah la'net eylesin!)

(Kendini bir kavme benzeten, onlardan olur). Demek ki, ahlâkını, işlerini veyâ elbiselerini başkalarına benzeten onlardan olur. Modaya, kâfirlerin âdetlerine uyanlar, haramlara güzel san'at ismini takanlar ve haram işliyenlere san'atkâr diyenler, bu hadîs-i şerîflerden ibret almalı, korkmalı, uyanmalıdırlar.

Erkek erkeğin ve kadın kadının avret yerlerine de bakmamalıdır. Görülüyor ki, erkeklerin kadınlara ve kadınların, erkeklerin avret yerlerine bakmaları harâm olduğu gibi, erkeklerin erkeğin avret yerine ve kadınların kadının avret yerine bakmaları da haramdır. Erkeğin erkek için ve kadın için avret mahalli, diz ile göbek arasıdır. Kadının kadın için avret mahalli de böyledir. Kadının yabancı erkek için avret mahalli ise, ellerinden ve yüzünden başka bütün bedenidir. Yabancı kadının avret yerine şehvetsiz de bakmak harâmdır.

Yorgan altında çıplak yatan bir hasta, başı yorgan içinde iken, imâ ile namaz kılınca, çıplak kılmış olur. Başını yorgandan çıkarıp kılarsa, yorganla örtülü kılmış olup, câiz olur.

Bir erkek, nikâhla alması ebedî haram olan, on sekiz kadının, başına, yüzüne, gerdanına, kollarına, dizden aşağı bacağına, şehvetten emin ise bakabilir. Bu kimse göğüslerine, koltuklarına, uyluklarına, dizlerine ve sırtına bakamaz.

Bir kadın için, amca, hala, teyze ve dayı çocukları da yabancı erkek gibidir. Enişte, kayın birâderi de yabancı erkekdir. Bunlarla konuşması, şakalaşması ve bir yerde bulunması haramdır. Erkeklerin de amca, hala, teyze ve dayı kızları baldız ve yenge ile konuşmaları haramdır.

Bir erkek, onsekiz kadın ile ölünceye kadar evlenemez. Bunlarla konuşabilir. Yalnız olarak bir yerde bulunabilir. Kadın da, onsekiz erkek ile evlenemez. Bu onsekiz erkek ve kadın şunlardır:

Neseb (Soy) ile Akraba Olanlar:

Erkekler Kadınlar
1- Baba. 1- Anne.
2- Babasının ve annesinin babası. 2- Annesinin ve babasının annesi.
3- Oğlu, oğlunun oğlu. 3- Kızı, kızının kızı.
4- Erkek kardeşi. 4- Kız kardeşi.
5- Erkek kardeşinin oğlu. 5- Kız kardeşinin kızı.
6- Kız kardeşinin oğlu. 6- Erkek kardeşinin kızı.
7- Amca ve dayı. 7- Hala ve teyze.

Süt ile akraba olanlar:

Erkekler Kadınlar
8- Süt baba. 8- Süt anne.
9- Süt babasının ve annesinin babaları. 9- Süt annesinin ve babalarının anneleri.
10- Süt oğlu. 10- Süt kızı.
11- Süt erkek kardeşi. 11- Süt kız kardeşi.
12- Süt kız kardeşinin oğlu. 12- Süt kız kardeşinin kızı.
13- Süt erkek kardeşinin oğlu. 13- Süt erkek kardeşinin kızı.
14- Süt amca ve dayı. 14- Süt hala ve teyze.

Sıhrıyet (Evlilik) ile Akraba Olanlar:

Erkekler Kadınlar
15- Kayın baba. 15- Kaynana.
16- Üvey oğlu. 16- Üvey kızı.
17- Üvey baba. 17- Üvey anne.
18- Damat. 18- Gelin.

4- İSTİKBAL-İ KIBLE

(Kıbleye dönmek)

Namazı Kâbeye karşı kılmakdır. Mekke-i Mükerreme şehrinde bulunan Kâ'be binasının istikâmetine (Kıble) denir. Kıble önce (Kudüs) idi. Hicretden onyedi ay sonra Şa'bân ayının ortasında salı günü, Kâ'beye dönülmesi emir olundu.

Kıble, Kâ'benin binâsı değil, arsasıdır. Ya'nî yerden arsa kadar, o boşluk kıbledir. Bunun için deniz ve kuyu diplerinde, yüksek dağlarda ve uçaklarda bu cihete doğru namaz kılınır. Göz sinirlerinin çapraz istikameti arasındaki açıklık kıbleye Kâ'beye rastlarsa, namaz kabûl olur.

Fakat:

1- Hastalık sebebi,

2- Malın çalınmak tehlikesi,

3- Yırtıcı hayvan tehlikesi,

4- Düşman görme tehlikesi,

5- Hayvanından inince, tekrar yardımsız binemeyecekse, iki namazı [öğle ile ikindiyi ve akşam ile yatsıyı] cem' ederek de kılamazsa, namazını gücü yettiği tarafa doğru yönelerek kılar.

Vapurda, trende ve uçaklarda kıbleye dönmek şarttır.

5- NAMÂZ VAKTLERİ

Resûl-i ekrem "sallallahü aleyhi ve sellem" bir hadîs-i şerîfde buyurdular ki, (Cebrâil aleyhisselâm Kâ'be kapısı yanında iki gün bana imâm oldu. İkimiz, fecr doğarken sabâh namazını, güneş tepeden ayrılırken öğleyi, herşeyin gölgesi kendi boyu olunc a ikindiyi, güneş batarken [üst kenârı gayb olunca] akşamı ve şafak kararınca yatsıyı kıldık. İkinci günü de, sabâh namazını, hava aydınlanınca, öğleyi, herşeyin gölgesi kendi boyunun iki katı olunca, ikindiyi bundan hemen sonra, akşamı oruc bozulduğ u zaman, yatsıyı gecenin üçde biri olunca kıldık. Sonra yâ Muhammed! Senin ve geçmiş Peygamberlerin namaz vakitleri budur. Ümmetin, beş vakt namazın herbirini, bu kıldığımız iki vaktin arasında kılsınlar dedi). Hergün kılınması emr olunan namaz sayısının beş olduğu buradan da anlaşılmaktadır.

Sabah Namazı Vakti: Fecrin doğmasından, ya'nî şarkta beyazlık başlamasından itibaren, güneş doğuncaya kadardır.

Öğle Namazı Vakti: Gölgeler kısalıp, uzamağa başladığı zamandan itibaren başlar ve gölge bir misli veya iki misli uzayıncaya kadar devam eder. Birincisi iki imâma, ya'nî İmâm-ı Ebû Yûsüf ile İmâm-ı Muhammede göre, ikincisi ise, İmâm-ı a'zam Ebû Hanifeye "rahmetullahi aleyhim" göredir.

İkindi Namazı Vakti: Öğle vakti bitince başlar. Bu da:

1- İmâm-ı Ebû Yûsüf ve İmâm-ı Muhammed'e göre, gölge kendisini meydana getiren cisim kadar uzarsa, başlar ve güneş kayboluncaya kadar devam eder.

2- İmâm-ı a'zam Ebû Hanîfeye göre ise; gölge kendisini meydana getiren cismin iki misli olunca başlar, güneş kayboluncaya kadar devam eder.

Fakat, güneş sarardıktan sonra ya'nî ufuk hattına bir mızrak boyu yaklaşınca, her namazı kılmak harâmdır. Ya'nî ikindi namazını bu kadar geciktirmek harâmdır. Fakat, ikindi namazını kılmamış ise, güneş batıncaya kadar da kılmak lâzımdır.

Akşam Namazı Vakti: Güneş kaybolduktan sonra başlayıp, şafak kararıncaya kadar, ya'nî kırmızılık kayboluncaya kadar devam eder.

Yatsı Namazı Vakti: Akşam namazı vaktinin çıkmasından itibaren, fecrin ağarmasına kadar devam eder. İmâm-ı a'zam Ebû Hanîfeye "rahmetullahi aleyh" göre, yatsının vakti, gökteki beyazlık kaybolunca başlar. Nitekim ikindi vaktinde böyle geçmişti. Ya'nî iki imâma göre yatsı vakti olduktan sonra, en az yarım saat daha bekleyip yatsıyı kılarsa, bütün imâmlara göre kılmış olur. Yatsı namazını özürsüz, şer'î gecenin yarısından sonraya bırakmak mekruhtur. Namazları vakitlerinden önce ve sonra kılmak harâmdır. Büyük günâhdır. Türkiye gazetesinin hâzırlamış olduğu duvar takvîmlerinde, namaz ve imsâk vakitleri doğru olarak bildirilmişdir. Namaz kılması tahrîmen mekrûh, ya'nî harâm olan vakitler üçtür. Bu üç vakitte başlanan farzlar sahîh olmaz. Güneş doğarken, batarken, gündüz ortasında ikendir. Bu üç vakitde, önceden hâzırlanmış cenâzenin namazı, secde-i tilâvet ve secde-i sehv de câiz değildir. Yalnız nâfile kılmak mekrûh olan iki vakit vardır. Sabâh namazının farzını kıldıktan sonra, güneş doğuncaya kadar. İkindi farzını kıldıkdan sonra, akşamın farzından önce nâfile kılmak mekrûhdur.

AÇIKLAMA (Kutuplarda namaz ve oruç):
Her memleketin namaz vakti, o memleketin ekvatordan uzaklığı ve mevsimlere göre değişir: 67 dereceden geçen kuzey kutup dairesinin kuzeyinde bulunan soğuk memleketlerde, güneşin meyli çok olduğu zamanlarda, şafak kaybolmadan fecr başlar. Bunun için Baltık Denizinin şimâl [kuzey] ucunda, yazın gece olmayıp, yatsı ve sabah namazlarının vakti başlamaz. Hanefî mezhebinde vakit, namazın şartı değil, sebebidir. Sebep bulunmazsa, namaz farz olmaz. O halde, böyle memleketlerde bulunan müslümanlara bu iki namaz farz olmaz. Güney yarım kürede, her yer deniz olduğu için böyle memleket yoktur.

Şa'bânın otuzuncu gecesi, bir şehirde hilâl görülünce, bütün dünyâda oruca başlamak lâzım olur. Gündüz görülen hilâl gelecek gecenin hilâlidir. [Kutublara ve Aya giden müslümanın da, seferî değilse, bu ayda gündüzleri oruc tutması lâzımdır. Yirmidört sâattan dahâ uzun günlerde, oruca sâatle başlar ve sâatle bozar. Gündüzü böyle uzun olmıyan bir şehirdeki müslümanların zamanına uyar. Eğer oruc tutmazsa, gündüzleri uzun olmayan yere gelince kaza eder.]

EZÂN VE İKÂMET

Ezân, herkese bildirmek demektir. Beş vakit namaz ve kaza namazları için ve Cum'a namazında hatibin karşısında, erkeklerin ezân okuması, sünnet-i müekkededir. Kadınların ezân ve ikâmet okuması mekrûhdur. Ezân, başkasına vakti bildirmek için, yüksekte okunur. Ezân okunurken, iki eli kaldırıp, birer parmağını iki kulağın deliğine koymak müstehabdır. İkâmet okumak, ezândan daha efdaldir. Ezân ve ikâmet, kıbleye karşı okunur. Okunurken konuşulmaz, selâma cevab verilmez.

Ezân ve ikâmet hangi hâllerde okunur?

1- Kırda, bostanda yalnız veya cemâat ile kazâ kılarken, erkeklerin ezânı ve ikâmeti yüksek sesle okumaları sünnettir. Ezânı işiten insanlar, cinnîler, taşlar, kıyâmet günü şâhit olacaktır. Birkaç kazâ namazını bir arada kılan, önce ezân ve ikâmet okur. Sonraki kazâları kılarken, hepsine sâdece ikâmet okur. Sonraki kazâlarda ezân okumasa da olur.

2- Evinde yalnız veya cemâatle vakit namazı kılan, ezân ve ikâmet okumaz. Çünkü câmide okunan ezân ve ikâmet evlerde de okunmuş sayılır. Fakat okumaları efdâldir. Mahalle câmiinde ve cemâati belli kimseler olan her câmide, vakit namazı, cemâatle kılındıktan sonra, o câmide yalnız kılan kimse, ezân ve ikâmet okumaz. Yollarda bulunan veya imâmı ve müezzini bulunmayan ve cemâati belli kimseler olmayan câmilerde, her gelen cemâatle tekrâr vakit namazı kılar. Her cemâat için ezân ve ikâmet okunur. Böyle câmide yalnız kılan da ezân ve ikâmeti kendi işiteceği kadar sesle okur.

3- Misafir olanlar, kendi aralarındaki cemâatle de, yalnız kılarken de ezân ve ikâmet okur. Yalnız kılanın yanında, arkadaşları varsa ezânı terk edebilir. Seferî olan kimse bir evde yalnız kılarken de, ezân ve ikâmet okur. Çünki, câmi'de okunan, onun namazı için sayılmaz. Seferî olanlardan bazısı, evde ezân okursa, sonra kılanlar okumaz.

Akıllı çocuğun, a'mânın, veled-i zinânın, ezân okumasını bilen câhil köylünün ezân okuması kerâhetsiz câizdir. Cünüp kimsenin ezân ve ikâmet okuması ve abdestsiz ezân okumak ve kadının, fâsıkın, sarhoşun, akılsız çocuğun ezân okuması ve oturarak ezân okumak tahrimen mekrûhdur. Bunların ezânları tekrar okunur. Ezânın sahih olması için müezzin, müslüman ve akıllı olmalıdır.

Fâsık kimsenin, ezânı sahîh olmaması, ibâdetlerde bunun sözü kabûl edilmediği içindir. Fâsıkın ezânı ile vaktin geldiğine inanılmaz. Bunun ezânı ile veya verdiği bir işaret ile oruc bozulmaz. Ezâna ta'zîm ve hürmet edenler ve onu, harflerini, kelimelerini değiştirmeden, bozmadan, teganni etmeden, minâreye çıkıp, sünnete uygun okuyanlar, yüksek derecelere vâsıl olacaklardır.

Fakat ezân sünnete uygun okunmuyorsa, meselâ ba'zı kelimeleri değiştirilmiş, terceme edilmişse ve ba'zı yerinde tegannî ederek okunuyorsa veya ezân sesi, hoparlör denilen âletten geliyorsa, (Çünki hoparlörden çıkan ses, imâm veya müezzinin sesi değildir. Bunların sesi elektrik ve mıknatıs haline dönüyor. Bu elektrik ve mıknâtısın hasıl ettiği ses duyulur) bunu işiten, hiçbir parçasını tekrar etmez.

AÇIKLAMA (Ezân Hoparlör ile Okunur mu?):

Minârelere konulan hoparlör, müezzin için bir tenbellik vasıtası olmuş, ezânın karanlık odalarda oturarak ve sünnete uymıyarak okunmasına sebep olmuştur. Asırlarca, göklere doğru uzanan mânevî süslerimiz minareler de, bu kötü bid'at yüzünden birer hoparlör direği haline getirilmişlerdir. İslâm âlimleri fennin bulduklarını hep iyi karşılamış, meselâ matbaanın kurulmasını teşvik etmişler, fâideli kitabların basılarak ilmin yayılmasını istemişlerdir. Radyo ve hoparlörle, her yerde fâideli yayınlar yapılması da, islâmiyyetin beğendiği ve fâideleneceği bir buluş olduğu şüphesizdir. Fakat müslümanları ezânın tatlı sesinden mahrum bırakarak, ibâdetleri hoparlörün tırmalayıcı sesi ile yapmak, zararlı olmaktadır. Hoparlörleri câmilere koymak lüzumsuz bir israftır. Îmânlı kalblere, ilâhî te'sirler yapan sâlih mü'minlerin sesleri yerine, âdetâ kilise çanı gibi zırlayan, bu âlet yok iken, minârelerde okunan ezânlar ve câmilerdeki tekbîr sesleri, ecnebileri bile vecde getiriyordu. Her mahallede okunan ezânları işiterek câmileri dolduran cemâat, Eshâb-ı Kirâm zamanında olduğu gibi namazlarını huşû ile kılıyorlardı. Ezânın mü'minleri heyecana getiren ilâhî te'siri, hoparlörün metalik sesleri ile kaybolmaktadır.

Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" bir hadîs-i şerîfinde, "Her kim ezân sesi işittiği zaman, müezzin ile beraber hafifçe okusa, her harfine bin sevâb verilir, bin günâhı mahvolur" buyurdu.

Ezânı duyan kimse, Kur'ân-ı kerîm okuyor ise de, işittiğini yavaşça söylemesi sünnettir.

(Hayye alâ) ları duyunca bunları söylemeyip, (lâ havle velâ kuvvete illâ billâh) der. Ezândan sonra salevât getirilir. Sonra ezân düâsı okunur. İkinci (Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah) söyleyince, iki baş parmağının tırnaklarını öptükten sonra, iki göz üzerine sürmek müstehabdır. İkâmetde böyle yapılmaz.

Ezânın Okunuşu

Allahü ekber 4 defa
Eşhedü en lâ ilâhe illallah 2 defa
Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah 2 defa
Hayye ales-salâh 2 defa
Hayye alel-felâh 2 defa
Allahü ekber 2 defa
Lâ ilâhe illallah 1 defa

Yalnız sabah ezânında, (Hayye alel-felâh)dan sonra iki kerre (Es-salâtü hayrun mine'n-nevm) okunur.

Kâmette ise, (Hayye alel-felâh) dan sonra iki kerre (Kad kâme tis-salâtü) denir.

Ezân Düâları:

Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki:

(Ezân okunurken şu duâyı okuyun:

"Ve ene eşhedü en lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîkeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh ve radîtü billâhî rabben ve bil-islâmi dînen ve bi Muhammedin sallallahü aleyhi ve selleme resûlen nebiyyâ").

Yine bir hadîs-i şerîflerinde buyurdular ki, "Ey benim ümmetim. Ezân bitince şu düâyı da okuyunuz." (Allahümme rabbe hâ zihid-dâvetit-tâmmeti ves-salâtil-kâimeti âti Muhammedenil-vesîlete vel fadîlete ved-dereceter-refîate veb'ashü mekâmen mahmûdenil-lezî ve'adtehü inneke lâ tuhlifül-mîâd).

Ezân Kelimelerinin Ma'nâları:

ALLAHÜ EKBER: Allahü teâlâ, büyüktür. Ona birşey lâzım değildir. Kullarının ibâdetlerine de muhtaç olmaktan büyüktür. İbâdetlerin, Ona hiçbir fâidesi yoktur. Bu mühim ma'nâyı zihinlerde iyi yerleştirmek için, bu kelime, dört kerre söylenir.

EŞHEDÜ EN-LÂ İLÂHE İLLÂLLAH: Kibriyâsı, büyüklüğü ile kimsenin ibâdetine muhtaç olmadığı halde, ibâdet olunmağa, Ondan başka kimsenin hakkı olmadığına şehâdet eder, elbette inanırım. Hiçbir şey Ona benzemez.

EŞHEDÜ ENNE MUHAMMEDEN RESÛLULLAH: Muhammed "aleyhi ve alâ âlihissalâtü vesselâm"ın, Onun gönderdiği Peygamberi olduğuna, Onun istediği ibâdetlerin yolunu bildiricisi olduğuna ve Allahü teâlâya ancak Onun bildirdiği, gösterdiği ibâdetlerin yaraşır olduğuna şehâdet eder, inanırım.

HAYYE ALES-SALÂH, HAYYE ALEL-FELÂH: Mü'minleri felâha, seâdete, kurtuluşa sebep olan namaza çağıran iki kelimedir.

ALLAHÜ EKBER: Ona lâyık bir ibâdeti kimse yapamaz. Herhangi bir kimsenin ibâdetinin Ona lâyık, yakışır olmasından çok büyüktür, çok uzaktır.

Namazın şerefinin büyüklüğü Onu herkese, haber vermek için seçilmiş olan bu kelimelerin büyüklüğünden anlaşılmalıdır.

6- NİYYET

İftitah tekbîri söylenirken niyyet edilir. Namaza niyyet etmek demek, ismini, vaktini, kıbleyi, imâma uymağı kalbinden geçirmek demektir.

İftitah tekbîrinden sonra edilen niyyet, sahîh olmaz ve o namâz kabûl olmaz. Farzlarda ve vâciblerde niyyet ederken, hangi farz ve hangi vâcib olduğunu bilmek lâzımdır. Rek'at sayısına niyyet lâzım değildir. Sünneti kılarken, (Namaza) niyyet etmek kâfidir. Cenaze namazına, (Allah için namaza, meyyit için düâya) diye niyyet edilir.

İmâmın erkeklere imâm olmağa niyyet etmesi şart değildir. İmâm, hâzır olan cemâate imâm oldum diye niyyet etmezse, cemâatle kılmak sevâbına kavuşamaz. İmâm olmağa niyyet ederse, bu sevâba da kavuşur. İmâmın, (kadınlara imâm olmağa) niyyeti lâzımdır.

İbâdetleri yaparken, yalnız ağız ile söylemeye niyyet denmez. Kalb ile niyyet edilmezse, ibâdetler kabûl olmaz.

7- TAHRÎME TEKBİRİ

Namâza dururken, (Allahü ekber) demektir ki, farzdır. Başka kelime söylemekle olmaz. Ba'zı âlimler, tahrîme tekbîrinin, namazın içinde olduğunu söylemişlerdir. Bunlara göre, namazın şartları da, rüknleri de, altı olmakdadır.

(ÖNCEKİ SAYFA) (SONRAKİ SAYFA)